Nieuwe voorzitter JongRegio stelt zich voor

04-07-2024
151 keer bekeken

Stef van Osch is sinds een paar maanden de nieuwe regionale voorzitter van JongRegio Limburg (voorheen JongRES). Hij stelt zich aan jullie voor.

De jeugd heeft de toekomst. Maar die jeugd meenemen en betrekken bij veranderingen voor de wereld van morgen; dat kan lastig zijn. Wat drijft jongeren en waar komt die motivatie vandaan? Hoe willen ze betrokken worden en wat kunnen wij als regio doen om die betrokkenheid te vergroten? Wij gingen op zoek naar jongeren die iets betekenen in de energietransitie. Tijd om het gesprek aan te gaan. Om elkaar beter te begrijpen en samen vooruit te komen.

Stef is 26 jaar oud, woont in Ysselsteyn, en is sinds een paar maanden de nieuwe regionale voorzitter van JongRegio Limburg (voorheen JongRES). Stef werkt al geruime tijd in de techniek. Tijdens zijn werk als ingenieur bij een fabrikant van elektrische lijnbussen, wakkerde zijn interesse in de energietransitie aan. Hij realiseerde zich: “De uitdaging van de energietransitie zit niet in het elektrisch laten rijden van een voertuig, maar juist in alle infrastructuur eromheen.” 


“Zodoende ben ik verder gaan kijken naar het grotere plaatje,” vervolgt Stef. “Ik bezocht evenementen en sprak met mensen uit mijn netwerk. Daardoor kwam ik steeds meer in aanraking met het energienetwerk van Nederland en ook de energietechniek in gebouwen. Ik voelde mij hier zó in thuis, dat ik een eigen bedrijf ben gestart om andere bedrijven te helpen met verduurzamen. Niet alleen in de vorm van advies, maar ook door het leveren en installeren van de oplossingen die ik adviseer.”

De stem van de jongeren
In zijn reis door het energielandschap viel het Stef echter op dat er niet zo veel leeftijdsgenoten te vinden waren in de energiesector. “Daar moet eigenlijk verandering in komen. De energietransitie gaat toch immers ook over de toekomst van mijn generatie. Het gaat heel erg vaak over het jaartal 2050. Dat is 26 jaar vanaf nu. De jongeren die vandaag 20 jaar oud zijn, zijn in 2050 pas 46 jaar oud. De doelgroep ‘jongeren’ is wat mij betreft dan ook breder dan alleen mensen van begin twintig of jonger.”


Zodoende hoorde Stef dat JongRegio een regionaal voorzitter zocht. “Het spreekt mij heel erg aan om jongerenparticipatie in de regio te vergroten. Ik denk dat ik ook de juiste achtergrond heb om jongeren enthousiast te maken over de energiestrategie in onze regio. Het is voor mij belangrijk dat de jongeren hun ideeën en meningen kunnen inbrengen en kunnen meedenken over de vormgeving van duurzame technieken voor de toekomst. Minstens even belangrijk is dat deze ideeën en meningen ook gehoord worden op de plekken waar het ertoe doet.”

JongRegio
Hoewel Stef pas net begonnen is als regionaal voorzitter, is hij ambitieus over de doelstellingen van JongRegio. “Ik vind het een erg fijne aanvulling op het werk dat ik al deed. Het maakt me ook enthousiast om met jongeren in gesprek te blijven over het thema energie. Tegelijkertijd kan ik mijn technische achtergrond goed gebruiken om jongeren te informeren en betrokken te maken bij de Regionale Energiestrategie in Limburg.” Die twee aspecten ziet Stef als de hoofdtaken van JongRegio. Toch valt het hem ook op dat een grote groep nog weinig binding heeft met de energietransitie. Maar wat doet JongRegio zoal om dat te veranderen? 

“Het bereiken van jongeren die nog niet erg bezig zijn met energiezekerheid zie ik als mijn grootste uitdaging als voorzitter van JongRegio.”

“Ik denk dat het goed is om eerst te vertellen dat JongRES een paar maanden geleden een naamsverandering heeft doorgevoerd. De naam JongRES is gewijzigd naar JongRegio en de scope is verbreed van alleen de Regionale Energiestrategie naar het algemene welzijn van jongeren in onze regio. Maar binnen het thema Energiestrategie werken we er met een klein team van jongeren aan om leeftijdsgenoten mee te krijgen. Wij laten graag onze stem horen op plaatsen waar veel jongeren te bereiken zijn. Denk daarbij niet alleen aan middelbare of hogescholen, maar bijvoorbeeld ook aan ondernemersverenigingen of evenementen voor jongeren. We merken echter dat we vooral in gesprek komen met jongeren bij wie het thema al leeft. Het bereiken van jongeren die nog niet erg bezig zijn met energiezekerheid zie ik dan ook als mijn grootste uitdaging als voorzitter van JongRegio.”


Jonge Vertegenwoordigers
Om ook die doelgroep te bereiken kunnen jongeren zich aanmelden als Jonge Vertegenwoordiger van JongRegio. In die rol kunnen ze leeftijdsgenoten in hun netwerk informeren over het belang van de energietransitie. “Sommigen vinden dit onderwerp minder interessant, maar ook voor die groep is het belangrijk dat ze hun stem laten horen. We houden daarom onze scope zo breed mogelijk,” geeft Stef aan. “JongRegio is daarom ook altijd op zoek naar meer Jonge Vertegenwoordigers die energie krijgen van het betrekken van leeftijdsgenoten bij de Regionale Energiestrategie. De jeugd heeft namelijk echt de toekomst.” 

Afbeeldingen

 

 

Contact

Gemeente Venlo
Postbus 3434
5902 RK Venlo

Mail: resnml@venlo.nl

Wil jij inloggen voor de Community of Practice? Dat kan!

Inloggen

 

Cookie-instellingen