Als we onze klimaatdoelen willen behalen blijft de noodzaak van duurzame opwek van elektriciteit, ondanks de netcongestie, groot. Dit vraagt om creatieve oplossingen die passen in een energiesysteem voor de toekomst. We zitten in een transitie, maar hoe zorgen we ervoor dat we niet stil komen te staan maar volle kracht door kunnen? Door samen te kijken naar wat er wél kan!
Gisteren gingen we samen met ondernemers, ambtenaren en maatschappelijke partners uit onze regio aan de slag met duurzaam opwekken in tijden van netcongestie. Ons symposium, georganiseerd in samenwerking met RES Noord- en Midden-Limburg, startte met een oproep van Thijs Kuipers. Bestuurlijke voorzitter RES Noord- en Midden-Limburg vroeg alle deelnemers om écht aan de slag te gaan met oplossingen voor netcongestie. Thijs: “Niet terugkijken maar vooral vooruit te kijken!”
Daarna waren er drie plenaire presentaties van Enexis, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de eerste presentatie stond de hulpvraag van Enexis centraal: bijdragen aan de oplossing door het verlagen van de pieken en juist de capaciteit buiten de piekmomenten gebruiken. De NVDE presenteerde positieve cijfers over de groei van duurzame opwek tot nu toe. Maar gaf ook meer inzicht in de resterende opgave. Ze kwamen met tien concrete oplossingen die een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame elektriciteit in tijden van netcongestie. ACM sloot het gezamenlijke gedeelte af met juridische mogelijkheden om het net slim te gebruiken. Kansen gaan niet vanzelf ontstaan, die moet je creëren. ACM deed dan ook de oproep om samen te werken met de netbeheerder en vroegen deelnemers om hen te informeren.
In de deelsessies ging het om concrete oplossingen in de praktijk:
- Gemeentelijke casus: opwek, opslag & laadplein
- Het kan! Drie zonneparkprojecten in de praktijk
- Plaatsing grootschalige batterijen: wat kom je tegen in de praktijk?
- Rol decentrale overheden bij toepassing slimme energiesystemen
- Decentrale energiemarkt: lokaal opwekken en verbruiken
- Energyhub bedrijventerreinen
- Duurzaam opgewekt: slim geladen zwaar materieel
- Obstakels bij opwek? Doe mee met Einstein en deBono aan de expertisetafel!
Martin de Beer sloot de bijeenkomst af in stijl en sprak zijn wens uit om samen vooruit te blijven gaan in Limburg.
Was jij aanwezig bij ons symposium? Laat ons dan via het evaluatieformulier weten wat je ervan vond. Heb je naar aanleiding van het symposium nog vragen over vervolgstappen in de praktijk? Dan helpen we je graag op weg!
Betrokken blijven bij ontwikkelingen van de RES Zuid-Limburg op het gebied van een sociaal duurzame energietransitie? Stuur een mailtje naar info@reszuidlimburg.nl.