Elise Janssen

17-08-2023
142 keer bekeken

De jeugd heeft de toekomst. Maar die jeugd meenemen en betrekken bij veranderingen voor de wereld van morgen; dat kan lastig zijn. Wat drijft jongeren en waar komt die motivatie vandaan? Hoe willen ze betrokken worden en wat kunnen wij als regio doen om die betrokkenheid te vergroten?

Wij gingen op zoek naar jongeren die iets betekenen in de energietransitie. Tijd om het gesprek aan te gaan. Om elkaar beter te begrijpen en samen vooruit te komen.

"Al snel voelde ik aan alles dat ik de juiste keuze had gemaakt"

Elise Janssen is 23 jaar en werkt als beleidsmedewerker energietransitie bij de Gemeente Weert. Parttime, want naast haar werk studeert Elise hard om haar twee masters Bestuurskunde en Governance of Sustainability met succes af te ronden. Met haar grote passie voor duurzaamheid zet ze zich in voor de wereld van morgen. Waar die passie vandaan komt? 

Elise vertelt: “Voor het vak filosofie moest ik van de professor het boek Uninhabitable Earth lezen van David Wallace-Wells. Dat boek beschrijft eigenlijk wat er gebeurt met de aarde bij iedere graden dat ze verder opwarmt. Dat heeft mij zo ontzettend aangesproken. Toen ben ik daar meer over gaan lezen. Al snel wist ik dat dit iets was waar ik me in wilde specialiseren. Ik heb vanuit daar een minor in duurzaamheid gevolgd en onderzocht welke masters hierbij passen. Al snel voelde ik aan alles dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Meedenken, meepraten en meedoen

 

 

Jongeren Klimaatmaand

In haar tussenjaar begin 2021 liep Elise stage bij de afdeling duurzaamheid van de Gemeente Weert. “Daarna had ik sterk het gevoel dat ik dat werk niet op wilde geven. Na een goed gesprek met de gemeente spraken we af dat ik voor 18 uur in de week aan de slag kon en daarnaast mijn masters kan volgen”, aldus Elise. Ruim anderhalf jaar verder heeft ze al veel stappen met haar collega’s mogen zetten. Met als kers op de taart de eerste Jongeren Klimaatmaand van Nederland.

“In plaats van de Nationale Klimaat Week (NKW), organiseerden wij een klimaatmaand. Helemaal gericht op jongeren. Het organiseren kostte me bloed, zweet en tranen, maar wat ben ik trots op wat we hebben neergezet. We organiseerden allerlei activiteiten over duurzame energie, circulariteit, natuur en biodiversiteit. We gaven de jeugd de kans op mee te praten en dat is echt goed gelukt!” En de inspanningen van Elise en haar collega’s zijn niet onopgemerkt gebleven. “Op 28 oktober ging ik samen met onze wethouder naar minister Jetten als kick off van de NKW. Dat was echt super tof! De wethouder ging in gesprek met de minister en ze hebben het gehad over het belang van jongeren betrekken bij de klimaatopgave."

De ernst van klimaatverandering

Naast werken en studeren vindt Elise het heerlijk om te boksen én op stap te gaan met vriendinnen en familie. Of haar omgeving de ernst van de klimaatverandering inziet? “Grotendeels wel. Maar je merkt toch dat iedereen zijn eigen interesse heeft. En dat is ook goed. Ik probeer ze wel een beetje te beïnvloeden hoor”, lacht ze. “Een vegetarisch receptje hier en een besparingstipje daar. Daarnaast zorgen de actualiteiten ook voor een versnelling van bewustwording.”

Klimaattop weert

Elises advies

Of Elise tips heeft voor de ons als regio om jongeren te bereiken en mee te nemen? “Ik geloof dat we vooral jongeren tussen de 15 en 18 moeten inspireren en betrekken”, zegt ze. “Weet je wat het is? Een groot deel van het beleid dat we maken is voor die groep: de groep die nu nog geen inspraak heeft. We vergeten denk ik te vaak waar we het voor doen. Zo staan de problemen van vandaag, de oplossingen voor morgen in de weg. Mijn advies: betrek jongeren, laat ze meedenken. Maar doe het op een leuke manier. Degene die echt geïnteresseerd en gedreven zijn, gaan er dan zelf mee verder. Zo is het bij mij ook gegaan.”

 

 

Wist je dat...

Jongeren niet te prikkelen waren voor het klimaatdebat via advertenties op social media? Elise verzamelde de deelnemers door contact te zoeken met middelbare scholen. Leraren die debatles gaven vertelden iets over klimaatpraat en zo ging het balletje rollen. 

Klimaattop weert 1

 

 

Afbeeldingen

 

 

Contact

Gemeente Venlo
Postbus 3434
5902 RK Venlo

Mail: resnml@venlo.nl

Wil jij inloggen voor de Community of Practice? Dat kan!

Inloggen

 

Cookie-instellingen